SKÅL Sverige

Stadsvandring i Gamla stan och dess judiska historia samt besök på Judiska Museet

Stadsvandring i Gamla stan och dess judiska historia
samt besök på Judiska Museet

Torsdagen den 10 juni 2021   Kl. 15:30-17:30

Plats: Själagårdsgatan 8A i Gamla stan, Stockholm
Pris: 185 kr   Max antal: 24 personer

Samling på Själagårdsgatan 8A med kort presentation av SKÅL Stockholm och styrelsen. Vi dricker ett glas bubbel och umgås tills vår guide från Judiska Museet tar oss med på en stadsvandring genom Gamla stans judiska historia (ca 1 tim). Därefter tid för ett besök på egen hand i det Judiska Museet på Själagårdsgatan 19. 

Gatorna och gränderna berättar om den tidiga svensk-judiska historien. Vi besöker några av de allra första judarna i Sverige och får höra om deras liv. Från 1782 till 1838 levde judarna under en särskild lagstiftning, Judereglementet, som på olika sätt begränsade deras vardag. 1838 blir ett turbulent år för Sverige och revolutionens vindar blåser över Stockholm – något som de svenska judarna drabbas av, på gott och ont.

1795 flyttade Judiska församlingen in i den tidigare auktionskammaren på Själa-gårdsgatan 19 (Judiska Museet). Huset blev centrum för judiskt liv i Sverige under nästan ett sekel. Här inrättades en synagoga och religionsskola, här bodde rabbinen, kantorn och kosherslaktaren. I källaren fanns ett rituellt bad och i köket bakades matzebröd åt församlingens medlemmar. I Judereglementet omtalades judarna som en egen nation och Själagårdsgatan blev därför centrum för ett rike i riket.

ANMÄLAN OCH BETALNING:
Anmälan till Henrik Johansson, Klubbmästare SKÅL International Stockholm 
Betala med Swish på nummer 1234399077

VÄLKOMNA ATT ANMÄLA ER – FÖRST TILL KVARN…